Инж. Сергей Михалев, главен маркшайдер в Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД:

...
Инж. Сергей Михалев, главен маркшайдер в Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД:
Коментари Харесай

Дроновете ще навлизат все повече в минното дело

Инж. Сергей Михалев, главен маркшайдер в „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД: Наричат маркшайдерите „ Очите на миньора "

Можете да ги срещнете в подземните рудници. И в случай че чуете, че за тях се споделя, че са “очите на миньора ”, знайте – това са маркшайдерите. Знаете ли какво вършат?

Бърз прочит в мрежата демонстрира, че маркшайдерството е просвета, която се занимава с измервания под и на земната повърхнина при прокарването на минни изработки, подземно строителство на уреди или под земята и открит рандеман на потребни изкопаеми. При планиране на подземните или наземни работи данните, получени вследствие на измерванията, се обобщават в цифрова и графична документи, получена с методите за обрисуване на геометрични проекции. Създадената работна документи е базова за маркшайдерските измервания при управление и надзор на всяка подземна или наземна добивна или строителна активност.

Ясно е, че маркшайдерът е основополагаща фигура и хората, които се занимават с специалността, работят със профилирани данни, техника и технологии. Човек може да  учи тази малко позната в обществото специалност в Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски, само че практиката е методът, по който се усеща както резултатът от работата, по този начин и тежестта на характерното съоръжение, с което се работи.

Инж. Сергей Михалев e основен маркшайдер в „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД. Ето какво споделя за софтуерните новости, навлизащи в минната промишленост, и съответно в региона на маркшайдерството:

„ В „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ попаднах през 2010 година като маркшайдер, когато към момента бях студент в Минно-геоложкия университет. Винаги съм желал да се занимавам с геодезия, защото я изучавах още в междинното учебно заведение. Като втора компетентност в университета изучавах „ Маркшайдерство и геодезия “, само че в никакъв случай не съм и предполагал, че ще се занимавам с маркшайдерство, и то в под земята рудник. През 2012 година станах старши маркшайдер, а през 2014 година - основен маркшайдер “, споделя за себе си Сергей.

От опит той споделя, че слизането в рудника на един маркшайдер е обвързвано с носене на тежко съоръжение или най-малко е било до скоро. В рудник „ Челопеч “ преди година стартира интензивно тестване на самообучаващ се самостоятелен дрон. Той е разработка на започваща американска компания Ексин, а екипът на Сергей, част от Технически служби в „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД, стартира да работи по рационализиране на изкуствения разсъдък на „ птичката “, както назовават дрона в рудника.

„ Като основен маркшайдер давам отговор за вярното пространствено позициониране на обектите в рудника, за всички маркшайдерски и геодезически действия. Наричат маркшайдерите „ Очите на миньора “, тъй като това са хората, които картират и направляват минните изработки, дават информация на останалите миньори къде се намират и накъде би трябвало да вървят. Нашата работа изисква да оказваме помощ на всички да се ориентират елементарно и безвредно “, обобщава смисъла на работата си Сергей.

Макар и да разрушават няколко дрона в процеса на работа, единствено половин година след началото на взаимната активност " птичката " се оправя и независимо излетява от избраната площадка, облита и снима подземните камери и дава детайлни данни под формата на гъста мрежа от точки.

„ Хората на повърхността виждат резултатите от нашите маркшайдерски фотоси, виждат по какъв начин наподобяват изработките и къде тъкмо се намират - като цяло виждат точното пространствено позициониране на другите обекти. Това е от голямо значение за точността на идващите действия по обмисляне и рандеман “.

„ Харесвам специалността си. Харесва ми това, че всичко в нея е друго и завладяващо, а това поддържа интереса ми жив. В работата постоянно има провокации и откакто успеем да се оправим с тях, възприятието на задоволство е необикновено. Във всяка специалност има нещо характерно. С опита, който „ Дънди Прешъс Металс “ ни даде по отношение на плана с дрона мога да кажа, че бъдещето на минното дело от ден на ден ще бъде обвързвано с дигитализацията. И, несъмнено, за всички, които работят и желаят да се развиват, цифровите умения ще бъдат от все по-голямо значение. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР